Tel: 0548 53 03 40 | Mail: [email protected]
Een belangrijke keukentrend is ‘groen’, en dan bedoelen we niet qua kleur. We hebben het over de duurzame keuken. Wat kunt u zelf doen voor meer duurzaamheid in de keuken? In deze blog delen we vijf praktische tips met u.
Koopt u een nieuwe keuken, dan kunt u bij het uitzoeken van de materialen en keukenapparatuur al meteen rekening houden met duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld voor duurzame materialen zoals gebruikt hout, FSC plaatmateriaal en gerecycled glas. Kiest u voor een elektrische kookplaat, bedenk dan dat u kunt overstappen naar groene stroom. Deze stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Kiest u toch liever voor koken op gas, dan kunt u eens kijken naar groen gas. Dit heeft dezelfde kwaliteit als aardgas, maar wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar.
Een keukenapparaat waar wij in deze blog graag nog extra de aandacht op willen vestigen, is de kraan. Een noviteit is namelijk de Quooker Cube, een kraan die koud, warm, kokend, bruisend én gefilterd water levert. Eén kraan die alles kan scheelt niet alleen qua tijd, maar is ook goed voor het milieu. Denk aan al die plastic flessen die u bespaart. De Quooker Cube heeft twee filters om het water te zuiveren en kunt u gemakkelijk naast uw reservoir onderin een keukenkast plaatsen.
{youtube}https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=xDiDDNwn1IY{/youtube}
Een ander keukenapparaat waar wij een handige tip voor hebben, is de oven. Uw gerecht hoeft vaak niet de volledige baktijd in een loeiende oven te staan. Ook als u de oven al iets eerder uitzet is deze nog warm genoeg om uw quiche, taart of groenteschotel verder te laten garen. U kunt de oven dus gemakkelijk vijf of tien minuten eerder uitzetten dan de baktijd die in het recept staat aangegeven.
Ook goed om te weten - al is het wellicht een open deur - is dat alle keukenapparaten een energielabel hebben. De labels lopen van A+++ tot en met D, waarbij A+++ het meest duurzaam is. Hoe duurzamer het apparaat, hoe minder energie het verbruikt. Let hier dus op bij de aanschaf van uw vaatwasmachine, koelkast en combi-oven. Maar vergeet ook de apparaten die u niet bij uw keukenspeciaalzaak aanschaft niet, zoals een waterkoker, blender en tosti-ijzer.
Tot slot geven we graag een tip die te maken heeft met uw boodschappenlijstje. Koop bij voorkeur groente en fruit die niet in plastic zijn verpakt. Neem hiervoor zelf een tas mee naar de supermarkt. Het komt natuurlijk wel eens voor dat groente of fruit alleen maar in plastic verkrijgbaar is. Zorg er in dat geval voor dat het plastic niet bij het gewone grofvuil terecht komt, maar dat u het apart verzamelt. En tot slot: door slechts één dag per week geen vlees te eten, wordt de uitstoot van CO2 al verminderd.