De techniek van het stomen is al eeuwen oud, maar nog steeds wint de (combi-)stoomoven aan populariteit. Niet vreemd, want deze oven heeft verschillende voordelen. U kunt bijvoorbeeld hele maaltijden tegelijk in de oven bereiden. Leg bijvoorbeeld zalmfilets, ovengroenten en aardappelpartjes op een bakplaat en u kunt binnen twintig minuten aan tafel. En wat dacht u van heerlijke verse asperges met gestoomde aardappeltjes en beenham? Alleen het sausje moet u nog even in een pannetje klaarmaken.
Kiest u voor een combi-stoomoven, bijvoorbeeld van Miele, Siemens, NEFF of ATAG? Deze is zelfs multifunctioneel. U kunt de combi-stoomoven gebruiken om te ontdooien, opwarmen (regenereren), pocheren, grillen, bakken en meer. Met een combi-stoomoven heeft u dus geen oven of magnetron nodig.
Denkt u erover om voor uw nieuwe keuken een (combi-)stoomoven aan te schaffen? Of is uw bestaande keuken toe aan een nieuwe oven? Voordat u bij Keukenstudio Regio Oost een oven aanschaft, delen wij alvast enkele lekkere recepten met u. In deze blog: vier heerlijke, zomerse recepten uit de stoomoven.
Komijn, kaneel, kardemom, paprika, korianderzaad, gember, zwarte peper, kurkuma, nootmuskaat, kruidnagel en piment. Al deze specerijen staan bekend als Ras el hanout - een must have als u graag Marokkaans kookt. Uit Pauline’s keuken deelt een heerlijk zomers recept dat u kunt klaarmaken in uw stoomoven: Marokkaanse gehaktballetjes, geserveerd met flatbread, Harissa yoghurt en wat komkommer. Een lekkere en snelle maaltijd voor doordeweeks.
Recept voor Marokkaanse gehaktballetjes
Bron: uitpaulineskeuken.nl
De zomer vraagt om kleurrijke gerechten. En laat dat maar aan Uit Pauline’s keuken over, de foodblog waar bovenstaand recept ook vandaan komt. Als u risotto maken veel gedoe vindt (want: constant roeren en stap voor stap bouillon toevoegen), dan is deze bietenrisotto uit de stoomoven echt iets voor u. U kunt lekker in de tuin zitten terwijl de oven haar werk doet. Het resultaat na ongeveer een half uurtje: een smeuïge risottorijst die prachtig mooi roze is van kleur.
Bron: uitpaulineskeuken.nl
Zodra de temperaturen stijgen liggen er heerlijke, zoetsappige nectarines in de winkel. Met dit mooie zomerfruit heeft Siemens een recept bedacht: tomaten- en nectarinesalade. U grilt het fruit in uw combi-stoomoven en mengt het met gemengde tomaten, burrata, olijfolie, witte azijn balsamico, Za’atar kruidenmix (met sumak, sesamzaad en wilde oregano) en zeezout. Als dat geen zomer is!
Recept voor tomaten- en nectarinesalade
Bron: Siemens
Dat u de stoomoven kunt gebruiken voor lekker en gezond te eten, wist u al. Maar u kunt er ook guilty pleasures, zoals deze crème brûlée, mee klaarmaken. In het recept van Rutger Bakt wordt dit Franse dessert sous-vide bereid in de stoomoven. Het resultaat: een heerlijk volle en zijdezachte crème met een knapperig laagje gebrande suiker.
Bron: rutgerbakt.nl
Wilt u nog deze zomer aan de slag met de recepten, in uw eigen stoomoven? Kom dan langs in onze keukenshowroom in Rijssen en laat u adviseren over het juiste merk (combi-)stoomoven voor uw wensen.
Boordevol inspiratie, projecten, trends, tips, gerechten en geschiedenis.