De sous vide-kooktechniek, waar we kort geleden al een blog over schreven, is dé techniek voor het bereiden van de perfecte steak. En dat kan ook in uw stoomoven! Met sous vide bereidt u iedere keer weer uw biefstuk op precies de juiste temperatuur (een perfect rosé gebakken biefstuk van 56 graden) en door de lage temperatuur verliest uw vlees vrijwel geen smaak. Wat lekkere smaakmakers erbij - bijvoorbeeld verse kruiden of een balsamico-honingsaus - en u zet een heerlijk stukje vlees op tafel. Natuurlijk delen wij graag het recept met u.
Biefstuk van 1 cm - 15 minuten in de stoomoven
Biefstuk van 2,5 cm - 45 minuten in de stoomoven
Biefstuk van 3,5 cm - 90 minuten in de stoomoven
Biefstuk van 5 cm - 2 uur in de stoomoven
Voor extra smaak voegt u tijdens het bakken wat verse kruiden toe aan de boter en olie. Lekker zijn bijvoorbeeld verse tijm en verse rozemarijn. Leg van beide kruiden een paar hele takjes in de pan en roer dit goed door de boter en olie, zodat de smaken vrij komen.
Heeft u liever biefstuk met een sausje? U kunt natuurlijk kiezen voor een klassieke champignonsaus, pepersaus of bearnaisesaus, maar probeer ook eens een balsamico-honingsaus. Fruit hiervoor in een koekenpan met een beetje olijfolie het gesnipperde sjalotje aan. Voeg de aceto balsamico en honing toe en laat dit op laag vuur tot een derde inkoken.
Bij een standaard bereiding moet u de biefstuk na het bakken een paar minuten laten rusten om te zorgen dat niet alle heerlijke sappen uit de biefstuk ‘vallen’. Dit is bij een sous vide bereiding niet nodig: u kunt de biefstuk direct serveren. Snijd de biefstuk met een scherp mes dwars op de draad in porties en serveer eventueel met de balsamico-honingsaus.
Eet smakelijk!
Boordevol inspiratie, projecten, trends, tips, gerechten en geschiedenis.